KULTURA I REKREACJA

Organizujemy: Dni Trzeźwości, Dzień Dziecka, Mikołajki, Halowy Turniej Piłki Nożnej , Turniej Ping - Ponga, Złaz Pieczonego Ziemniaka, Konkurs Plastyczny, Wieczorki Taneczne.

WIECZÓR Z MIKOŁAJEM
06.12.2014r. o godz. 17:00 Zarząd Stargardzkiego Stowarzyszenia Klub Abstynenta "ALA" zorganizował Wieczór z Mikołajem. W programie było między innymi: konkurs plastyczny, czytanie bajek, zabawy ruchowe oraz słodki poczęstunek. Mikołaj świetnie bawił przybyłe 49 dzieci nie wykorzystując rózgi na opiekunów dzieci.

WYCIECZKA INTEGRACYJNA DO NIECHORZA
W dniu 31.08.2014r. 40 osób z Klubu Abstynenta oraz sympatycy byli nad morzem w Niechorzu. W trakcie wycieczki uczestnicy zwiedzali zakątki miejscowości oraz skorzystali z zorganizowanego przez Klub rożna. Poczęstunek odbył się w zaprzyjaźnionym Pensjonacie "Muszelka". Mimo kapryśnej pogody wszyscy wrócili do domu zadowoleni i zrelaksowani. Oto co zobaczyliśmy i jak się bawiliśmy.

STARGARDZKI DZIEŃ DZIECKA 2014
W dniu 01.06.2014r. przedstawiciele Stargardzkiego Stowarzyszenia Klub Abstynenta "ALA" brali udział w Stargardzkim Dniu Dziecka 2014, prowadząc punk konsultacyjno-informacyjny oraz gry i zabawy dla dzieci. Rozdawano dzieciom gadżety ufundowane przez organizatora imprezy.

V ZŁAZ PIECZONEGO ZIEMNIAKA I V ROCZNICA GRUPY WSPARCIA PRZY KLUBIE ABSTYNENTA "ALA"
MORZYCZYN 20.09. 2014r.

W dniu 20 września 2014 roku w świetlicy w Morzyczynie Stargardzkie Stowarzyszenie Klub Abstynenta "ALA" oraz Grupa Wsparcia zorganizowali V Złaz Pieczonego Ziemniaka oraz V Rocznicę Grupy Wsparcia. Zaprezentowano wystawę prac plastycznych dzieci pod tytułem "Stop pijanym na drodze" jak również wystawę zdjęć z pięciu kolejnych terapii górskich grupy wsparcia. W programie imprezy było bardzo dużo atrakcji, między innymi:
- gry i zabawy dla dzieci, młodzieży i dorosłych,
- konkurs wiedzy o chorobie alkoholowej,
-zgodnie z tradycją pieczenie ziemniaków w ognisku,
- dzięki Stowarzyszeniu Diabetyków można było zbadać poziom cukru oraz ciśnienie krwi,
- konkurs piosenki turystycznej o Puchar Prezesa Klubu Abstynenta "ALA"
Przez całą imprezę organizatorzy dbali o żołądki uczestników. Był smalec Pana Stanisława Piotrowskiego z pajdą świeżego chleba z ogórkiem kiszonym, kiełbaski z grilla, bigos, pólmiski wiejskich wędlin no i oczywiście różnorodne ciasta pieczone przez sympatyków klubu.
Odwiedzili nas:
- Starosta Stargardzki - Pan Waldemar Gil,
- V-ce Prezydent Miasta - Pan Rafał Zając,
- Dektor i Z-ca Dyrektora PUP - Panie Patrycja Gross i Małgorzata Szulc,
- Prezes OSiR - Pani Beata Radziszewska.
Prezydent Miasta Pan Sławomir Pajor zaprosił Państwa Annę i Krzysztofa Lorenców, którzy przy akompaniamencie gitary zaprezentowali piosenki mówiące o losach osób uzależnionych i współuzależnionych od alkoholu.Na zakończenie dla chętnych zorganizowano wieczorek taneczny. W imprezie brały udział 82 osoby.

Przedstawiciele Klubu Abstynenta brali udział w dniu 31.05.2014r. w X Powiatowym Tygodniu Walki z Rakiem i Promocji Zdrowia na Rynku Staromiejskim.

W dniu 07.03.2014r. odbyły się warsztaty pr. "Superwizje osób pracujących z osobami uzależnionymi i współuzależnionymi w aspekcie alkoholowym i przemocowym", które poprowadził terapeuta Pan Robert Bartosik. Udział wzięło 36 osób z Komendy Powiatowej Policji, MOPS-Stargard, GOPS- Stargard, Stargardzkie Stowarzyszenie Klub Abstynenta "ALA", mieszkańcy Stargardu.Warsztaty cieszyły się dużym zainteresowaniem.