AA - ANONIMOWI ALKOHOLICY

Anonimowi Alkoholicy, czyli kto?
AA - wspólnota Anonimowych Alkoholików, to ogólnoświatowy ruch wsparcia w trwaniu w trzeźwości. Jedynym warunkiem uczestnictwa w tzw. mityngach jest chęć zaprzestania picia. Spotkania charakteryzuje całkowita anonimowość.
Jak działa AA?
Wspólnota AA, jak podkreślają jej członkowie, nie jest związana z żadną sektą, wyznaniem, partią lub instytucją, nie angażuje się w żadne publiczne polemiki, nie zajmuje stanowiska w jakichkolwiek sporach. Wspólnota nie pobiera żadnych opłat ani składek, utrzymuje się z dobrowolnych datków. Nie przyjmuje również żadnej pomocy z zewnątrz.
Członkowie AA regularnie spotykają się na swoich zebraniach – mityngach. Wiele z nich ma charakter otwarty: spotykają się osoby uzależnione, ich rodziny i bliscy. Inne grupy preferują tzw. „zamknięte spotkania AA”, na których omawia się problemy, których istota i sens mogą być niezrozumiałe dla osób spoza kręgu uzależnionych.
Obecnie wspólnota liczy ponad 2 miliony mężczyzn i kobiet i działa w ponad 140 krajach świata. Łącznie funkcjonuje ponad 100 000 grup AA.
Członkowie AA organizują również mityngi na terenie całej Polski. Fundamentem programu AA zdrowienia z alkoholizmu jest 12 Kroków Anonimowych Alkoholików.

ANONIMOWI ALKOHOLICY
"... Bez wątpienia wielu zaciekawi fakt, że wbrew opinii wydanej przez specjalistów, wyleczyliśmy się z beznadziejnego stanu umysłu i ciała. Jeżeli ktoś z czytających ten tekst jest alkoholikiem może już w tym miejscu postawić pytanie: Co ja mam robić?' ... " *
*fragment z Wielkiej Księgi, str.16

MITYNGI AA
Jeżeli niepokoi Cię, ze zbyt dużo pijesz, masz za sobą próby zmniejszania bądź zaprzestania picia, obiecywałeś i bliskim, że przestaniesz pić, a pijesz nadal, używasz alkoholu do usunięcia przykrych skutków wcześniejszego picia bądź kierujesz samochodem pod wpływem alkoholu PRZYJDŹ NA MITYNG AA.

NIEDZIELA, GODZINA: 16:00: PARAFIA MIŁOSIERDZIA BOŻEGO, OSIEDLE ZACHÓD A24
- w I niedzielę miesiąca, godz. 16.00 mityng otwarty
- w II, III i IV niedzielę miesiąca, godz. 16.00 mityng zamknięty

PONIEDZIAŁEK, GZODZINA 17:00: PARAFIA ŚW. JÓZEFA W STARGARDZIE, PRZY KOŚCIELE ŚW. JANA, UL. CHROBREGO 1, (w salce za plebanią)
- Spotkania w każdy poniedziałek o godz. 17:00 - mityng otwarty.

ŚRODA, GODZINA 17:30: STARGARDZKIE STOWARZYSZENIE KLUB ABSTYNENTA "ALA", UL. WOJSKA POLSKIEGO 4U/2 (domofon: SSKA "ALA")
- w I, II, III środę miesiąca, godz. 17.30 - mityng zamknięty
- w IV środę miesiąca, godz. 17.30 - mityng otwarty

PIĄTEK, GODZINA 17:30: STARGARDZKIE STOWARZYSZENIE KLUB ABSTYNENTA "ALA", UL. WOJSKA POLSKIEGO 4U/2 (domofon: SSKA "ALA")
- w I, II, III piątek miesiąca, godz. 17.30 mityng zamknięty
- w IV piątek miesiąca, godz. 17.30 mityng otwarty

Wykaz obejmuje dwa rodzaje mityngów:
Mityngi „otwarte” – są dla członków wspólnoty lub innych osób zainteresowanych problemem alkoholowym;
Mityngi „zamknięte” – na te mityngi przychodzą osoby, które mają problem alkoholowy i chcą zaprzestać picia alkoholu.

PRZYDATNE STRONY: